AdSense Yayıncılarını Yakından İlgilendiren Yeni Vergi Yasa Taslağı (Güncelleme)

AdSense Yayıncılarını Yakından İlgilendiren Vergi Düzenlemesi Yasa Teklifi

1 Ekim tarihinde yeni ekonomi paketi düzenlemesini içeren kanun teklifi TBMM'’ye sunulacak. Bu pakette AdSense yayıncılarını (AdSense, YouTube ve AdMob) şirket kurma zorunluluğu kalkacak. Şahsi düşünceme göre yıllık belli bir limiti olacaktır. O limiti geçince yine şirket kurup muhasebe aracılığı ile defter tutmak gerekecek. Yeni vergi düzenlemesi yasa taslağına göre Google tarafından gönderilen tutar banka hesabına girdiği an vergilendirilecek. Yani Google tarafından gönderilen tutar banka hesabınıza düştüğü an banka, belirlenen stopaj oranında kesinti yapacak. Böylece mükellefiyet ortadan kalkacak. Tabii daha stopaj oranı ve diğer detaylar belli değil. Mevcut hükümet tarafından TBMM'ye sunulacağı için bu kanun teklifinin kabul edileceğine kesin gözü ile bakabiliriz.

YouTube'dan Para Kazananlar İçin Geçerli Olacak Mı?

AdSense için geçerli olacağından YouTube ve AdMob aracılığı ile kazanç sağlayan yayıncılarda bundan faydanalacak. Çünkü AdMob ve YouTube para kazanma bölümü AdSense'in alt dalları. YouTube kazançları AdSense'e yansır bundan dolayı. AdSense, AdMob, YouTube ödemeleri  de aynı kurum (Google Ireland Limited) tarafından yapılır biz yayıncılara.

Yayıncıların İçin Şu Anda Geçerli Olan Vergi Sistemi Nedir?

Şu anda geçerli olan vergi sistemi (AdSense, AdMob, YouTube yayıncıları için) Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan özelgelere göre elde edilen kazançların vergiye tabi olduğu şeklinde. Özelgede, reklamlardan dolayı Google firması tarafından yapılan ödemelerin ticari kazanç olarak değerlendirileceği ve yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerektiği belirtilmişti. Daha basit şekilde anlatmak gerekirse şirket kurup Google Ireland Limited'e fatura kesmeniz gerekiyodu. Şirket kurduğunuz için sigorta (BAĞKUR) primi de ödemeniz gerekirdi. Bu yüzden önerim eğer fatura kesebilecek şirketiniz yoksa ilgili yasa teklifi TBMM'de kanunlaşana kadar ödemeleri bekletmeye almayı düşünmenizdir.

Güncelleme

Kesilecek stopaj oranı %15 olması planlanıyor. 

Güncelleme 2

İlgili düzenlemenin 1 Ocak 2022 itibari ile geçerli olması planlanıyor. 

Güncelleme 3

Kanun teklifi kabul edildi. Bakanlık yakında ayrıntıları paylaşacaktır. Ayrıntılar paylaşılınca blogda paylaşacağım.

Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın!

Kaynak: T24

3 Yorumlar

  1. Merhaba. Adsense PIN'i gelmişti fakat girmemiştim. Bu haberden sonra girip, 1 Ocak tarihine kadar para çekmez isem maliye tarafından sıkıntı yaşamam diye düşünüyorum. Doğru mu sizce?
    Bir diğer sorum ADB vergi bilgileri kısmını dediğiniz şekilde TC kimlik numaram ile doldursam sorun olur mu? Çünkü bir şirketim var gibi doldurmak durumunda kalıyoruz ama bu yasa ile şirket kurmadan para çekimi olacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye girmedin ki? Vergi açısında kazancın bankaya gelmeden vergi çıkmaz. En kısa sürede PIN'i ilgili alana gir. Zaman geçerse form doldurarak adresini doğrulaman gerekecek. Vergi yükümlülüğü AdSense kazancın Türkiye'deki bankana geldiği an başlar. AdSense hesabında iken vergi ile alakalı işlem olmaz.
      İlgili kanun 1 Ocak 2022'de geçerlilik kazanacak diye geçiyor birçok haber/forum sitesinde. Detaylar için bakanlık tarafından yayınlanacak yazıyı beklemek iyi olacaktır. Ama bu kanun geçerlilik kazanana kadar paranı çekmezsen vergi yükümlülüğün bulunmayacak. Bakanlık tarafından yazı yayınlanınca burada yeni bir yazı ile detayları paylaşacağım.

      ABD Vergi bilgileri ile alakalı olarak o kısım ABD ile alakalı, Türkiye ile alakalı değil. Şirketin var gibi doldurmak zorunda da değilsin. Direkt kişisel (W-8BEN) formunu doldursan da yeterli. Önceden dediğim gibi kazancını Türkiye'de bulunan bir bankaya çekmediğin sürece vergi yükümlülüğün bulunmayacak. İşin özü T.C kimlik numaran ile doldurabilirsin. Sorun olacağını sanmam.

      Sil
  2. Hocam ingilizce sitem var, program politikaları nedeniyse onay alamıyoruz :) Onay aldığım sürece ücretini ödemek istiyorum.

    YanıtlaSil

Reklam, hakaret, küfür yasaktır.