AdSense'de Vergiye Genel Bakış

AdSense'de Vergiye Genel Bakış

Ülkeler internet kazançlarını vergiye tabii tutabiliyor. Vergi konusunda da birçok yayıncının aklında soru işaretleri bulunmakta. Bu yazıda vergi konusunda genel bir bakış yapacağız.
NOT: Bu sayfadaki bilgiler, yasal, vergiye ilişkin veya yatırımla ilgili öneri sağlama amaçlı değildir ve bu şekilde yorumlanmamalıdır. Vergi önerileri veya vergi yasalarının size nasıl uygulanacağı konusunda daha teknik bilgiler için lütfen vergi danışmanınızla bağlantı kurun.

UYARI: Bu yazı sadece Türkiye içindir. Türkiye dışında yaşıyorsanız bu yazıdakiler muhtemelen sizin için geçerli değildir. Türkiye dışındaki yayıncılar kendi ülkelerindeki vergi müdürlüklerinden bilgi alabilirler.

Türkiye'de kazanıcını Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) bildirmeniz ve vergisini ödemeniz gerekiyor. Eğer bildirmezseniz de kolayca tespit edilebilir. Tespit edildiği zaman normalde ödeyeceğiniz vergiyi gecikme faizli olarak ödüyorsunuz hem de ceza ödüyorsunuz.

Ne Zaman Vergi Ödemeye Başlamalıyım?

Türkiye'de elde ettiğiniz tüm kazancın vergisini ödemekle yükümlüsünüz. Yani AdSense'den ödeme almaya başladığınız zaman itibari ile kazançlarınızın vergisini ödemelisiniz.

Peki Vergimi Nasıl Öderim?

Burada karşımıza tek seçenek çıkıyor (şu anlık):
  1. Şirket Üzerinden Fatura Keserek Vergi Ödeme: Bu yöntemde şirket kurmak şart. Şirket türünüz Şahıs, Limited veya Anonim olabilir. Vergi oranları da genel olarak benzerdir (En doğru bilgi için bir muhasebeciye danışınız.). Buna ek olarak giderlerinizin bazılarını harcama olarak gösterebileceksiniz. Ayrıca home office çalışıyorsanız kiranızı bile gider olarak gösterebilirsiniz. Ama bunun dışında fatura, muhasebe gibi bir takım işlerle de uğraşmanız gerekecek. Sigortanız yoksa sigorta primini de yatırmanız gerekecek. Ayrıntılı bilgi ve ödemeyeceğiniz tüm masraflar için Google'da araştırma yapabilirsiniz.
YAKINDA: AdSense kazançlarının vergisini vermek için farklı bir yöntem ile ilgili kanun teklifi yasalaştı. Bakanlık yakında ayrıntıları paylaşacaktır. Ayrıntılar paylaşılınca blogda paylaşacağım.

AdSense kazançlarınız için Google'a nasıl fatura keseceğinizi öğrenmek için buraya tıklayın.

0 Yorumlar