Ads.txt Nedir? Siteme Nasıl Eklerim?

Ads.txt (Authorized Digital Sellers), reklamcılık ekosisteminde şeffaflığı arttırmayı amaçlayan bir IAB girişimidir. Site sahiplerinin ads.txt oluşturması zorunlu değildir. Fakat internet reklamı dolandırıcılığını önlemek için eklemenizi öneririz.

Peki Ads.txt Dosyasını Nasıl Oluşturacağım?

Ads.txt dosyası oluşturabilmek için .TXT formatında dosya oluşturan basit bir metin editörü kullanmanız gerekir. Çoğunlukla tüm metin editörleri .TXT formatında dosya oluşturmayı destekler.
Sitenize ekleyeceğiz ads.txt dosyasına tüm reklamverenleri ve yetkili satıcıları eklemelisiniz.
Eğer Google AdSense için ads.txt dosyası oluşturacaksanız şu taslağı kullanabilirsiniz:

google.com, pub-1111111111111111, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Bu taslakta tek değiştirmeniz gereken şey. pub- ile başlayan yayıncı numaranızdır (pub-1111111111111111) Virgüllere de dikkat etmelisiniz. Eğer Google AdSense harici başka reklamveren sistemlerini kullanıyorsanız onlarla iletişime geçip bilgi alabilirsiniz. 
Birden fazla reklamvereniniz / yetkili satıcınız varsa her satıra birini eklemelisiniz. 

Dosyayın içeriğini hazırladıktan sonra ads.txt adıyla kaydetmelisiniz.

Ads.txt Dosyasını Nereye Atacağım?

Bu dosyayı sitenizin ana dizinine atmalısınız. Yani siteni.com/ads.txt şeklinde erişilmeli. Eğer WordPress altyapısı kullanıyorsanız şu eklentiyi kullanabilirsiniz.
Eğer Blogger altyapısı kullanıyorsanız şu adımları gerçekleştirin:
  1. Blogger üzerinden oturum açın.
  2. Ads.txt dosyasını ekleyeceğin blogu yan kısımdan seçin.
  3. Sol menüde yer alan Ayarlar'a tıklayın.
  4. Kazanç Sağlama kısmında Özel ads.txt içeriğini etkinleştir'i yanındaki işarete tıklayarak etkinleştirin.
  5. Özel ads.txt'e tıklayın.
  6. ads.txt dosyanızın içeriğini buraya yapıştırın ve ardından Kaydet'e basın.
Ads.txt dosyasını kontrol etmek için <sitenizin_adresi>/ads.txt sayfasına gidebilirsiniz. Örneğin: example.com/ads.txt

Ads.txt dosyasının erişimini robots.txt dosyası ile engellememelisiniz.

Ads.txt Dosyasının İçeriğini Yakından Tanıyalım!

Ads.txt dosyasında 4 alan bulunur: <1. alan>, <2. alan>, <3. alan>, <4. alan>

<1. alan>: Bu alana satıcı hesaplarının alan adları eklenir. AdSense için 1.alana google.com yazılır. Genelde bu alana reklamverenlerin alan adları eklenir. AdSense dışında bir reklamveren kullanıyorsanız ve 1.alana ne eklemeniz gerektiğini bilmiyorsanız ilgili reklamverenle iletişime geçmelisiniz.

<2. alan>: Bu alana yayıncı numaranızı eklemelisiniz. AdSense için yayıncı numaranızı öğrenmek için şu adımları sırayla gerçekleştirin:
  1. AdSense Panelinize giriş yapın.
  2. Sol menüde yer alan Hesap'a tıklayın.
  3. Hesap kısmına tıkladıktan sonra altında açılan Hesap Bilgileri kısmına tıklayın.
  4. Yayıncı Kimliği kısmının karşısında yer alan pub- ile başlayan sizin yayıncı numaranızdır. ads.txt dosyasına pub- ile başlayan kısımla eklemelisiniz.
 AdSense dışında bir reklamveren kullanıyorsanız ve 2.alana ne eklemeniz gerektiğini bilmiyorsanız ilgili reklamverenle iletişime geçmelisiniz.

<3. alan>: Bu kısma hesabınızın türünü veya reklamverenle / yetkili satıcıyla olan ilişki türünüzü yazmalısınız. Eğer AdSense hesabınızı siz yönetiyorsanız bu kısma DIRECT yazmalısınız. Eğer 2. alana eklemiş olduğunuz yayıncı numarasına sahip hesabı siz kontrol etmiyorsanız 1. alana eklemiş olduğunuz sistem aracılığıyla reklam alanını yeniden satması için yetki vermiş iseniz RESELLER yazmalısınız.
Eğer 3.alana ne eklemeniz gerektiğini bilmiyorsanız ilgili reklamverenle iletişime geçmelisiniz.

<4. alan>: Bu alan isteğe bağlıdır yani eklemek zorunda değilsiniz. Eğer bu alanı eklemeyecekseniz 3. alana yazmış olduğunuz DIRECT veya RESELLER'den sonra virgül vs. başka bir şey eklememelisiniz.
Bu alana 1. alana yazmış olduğunuz reklamverenin Trustworthy Accountability Group (TAG) bir sertifikasyon yetkilisidir ve TAG kimliği buraya eklenir. Google satıcı hesapları için TAG kimliği f08c47fec0942fa0 şeklindedir.

0 Yorumlar