Google'a Fatura Kesmek | AdSense Kazançlarım İçin Google'a Nasıl Fatura Kesebilirim?

AdSense Kazançlarınız İçin Google'a Nasıl Fatura Kesebilirim?

Google AdSense'den kazançlarınızı elde ediyorsunuz. Bugüne kadar vergi tebliği ile bizzat vergi dairesine gidip verginizi veriyordunuz. Ama artık büyüdünüz ve gelir akışınız arttı. Kurumsallaşıp bir şirket kurdunuz (Şahıs, Limited veya Anonim fark etmez). Ya da zaten önceden bir şirkettiniz ve AdSense'den gelir elde etmeye başladınız. O zaman artık fatura kesme vaktiniz geldi. Fatura keserken yanlış bilgi girmeniz hem sizi hem şirketinizi zora sokabilir. Vergi davası veya vergi cezaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

UYARI: Bu yazı sadece Türkiye içindir. Türkiye dışında yaşıyorsanız bu yazıdaki bazı bilgiler sizin için geçerli değildir. Türkiye dışındaki yayıncılar kendi ülkelerindeki vergi müdürlüklerinden veya kendi mali müşavirinden bilgi alabilirler.

Geçen hafta AdSense'de vergiye genel bir bakmıştık. O yazıyı okumak için buraya tıklayın.  AdSense kazançlarınız için Google'a fatura kesmeniz aslında çok kolay. Bu yazıda bunun detaylarına ineceğiz.

Hangi Kazançlarım İçin Google'a Fatura Kesmeliyim?

YouTube'da kazanmış olduğunuz gelirler (Kanal üyelikleri, reklam gösterimi kısaca YouTube üzerinde kazandığınız tüm kazançlar), Blogger üzerinde oluşturmuş olduğunuz AdSense kazançlarınız, Arama için AdSense, Video için AdSense, İçerik için AdSense kısaca AdSense ile elde etmiş olduğunuz kazançlarınız için eğer şirketseniz fatura kesmeniz gerekebilir. Şirketseniz muhtemelen kesmeniz gerekecek. Mali müşavirinizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Google'a Faturayı Nasıl Keseceğim?

Size gereken bilgiler sözleşme yaptığınız tüzel kişi ve size gelen kazanç. Sözleşme yaptığınız tüzel kişiliği bilmiyorsanız öğrenmek için öncelikle AdSense panelinize giriş yapın. Sol kısımdaki panelde Şartlar'ın üstüne tıklayın. Böylece AdSense ile yapmış olduğunuz sözleşmeyi göreceksiniz. Sözleşme yaptığınız tüzel kişilik 1. bölümde yazar. 1. AdSense'e Hoş Geldiniz! bölümünün son cümlesinde aşağıdaki tüzel kişiliklerden birinin ismi yazar:
  • Google Ireland Ltd. 
  • Google Inc. 
  • Google Asia Pacific Pte. Ltd.
EMEA bölgesinde yani Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde AdSense hesabınızı açmışsanız sizin sözleşme yapmış olduğunuz tüzel kişilik Google Ireland Ltd.'dir. Yani Türkiye'de açmış olduğunuz AdSense hesabınızda sözleşme yaptığınız tüzel kişilik Google Ireland Ltd.'dır. Bu durumda faturayı Google Ireland Ltd. tüzel kişisine keseceksiniz. Faturadaki bilgiler: 

Fatura Tipi: SATIŞ 
VKN / TCKN (Vergi Kimlik Numarası / TC Kimlik Numarası): 2222222222 (10 adet 2 rakamı) (Burada yazan VKN yani Vergi Kimlik Numarasıdır.)
Unvanı: Google Ireland Ltd. 
Adresi: Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, İrlanda (Adres bilgilerini ilgili yerlere yerleştiriniz.) 

Faturayı kesip onayladıktan sonra arşivlerinizde saklamalısınız. Bu faturayı Google'a göndermeniz gerekmemektedir. Ama kesinlikle saklamalısınız. 

AdSense'de vergi konusunda bilgi almak için buraya tıklayın.
Google'a kesilmiş bir fatura örneği:

Google AdSense'ye Kesilen Fatura Örneği


0 Yorumlar