AdSense Başvurum Neden Reddedildi?

 AdSense Başvurum Neden Reddedildi?

AdSense'ye başvuru yapan birçok kişi sitesi hazır olmadan, doğru düzgün index almadan veya politika sorunlarını düzeltmeden başvuru yapıyor. Ortalama 2 hafta sonra başvurularının reddedildiğine dair mail gelen kutularına düşüyor.

Önceki yazılarımızdan birinde AdSense'de yaşanılan yaygın politika sorunları için bir rehber paylaşmıştık. O yazıyı okumak için buraya tıklayın. Bu yazıda da politika sorunları nedeniyle reddedilmenin derinine inmeye çalışacağız.

Yazıya Google AdSense tarafından site onaylatma konusunda videosu ile başlamak istiyorum. Sizin için en iyi kaynak Google AdSense tarafından yayınlanan kaynaklardır. Bu videonun seslendirmesi İngilizce fakat Türkçe altyazısı bulunmakta. Altyazıyı etkinleştirip altyazı dilini Türkçe seçerek videoyu izleyebilirsiniz.



Videoyu izlediğinizi ve anladığınızı varsayarak yazıma devam ediyorum.

Temel bir şey ile başlamak istiyorum: AdSense'ye Uygunluk ve Program Politikaları
Çoğu kişi sitesinin program politikalarına uygun olduğunu iddia ediyor. Fakat siteniz reddedilmişse bu sitenizin AdSense'ye uygun olmadığını yani program politikalarını ihlal eden bir veya birden fazla şeyin bulunduğunu anlamalısınız. AdSense'nin Yardım Merkezinde Program Politikaları ve Uygunluk Koşulları mevcut onları okumalısınız.

AdSense için Uygunluk Koşulları: https://support.google.com/adsense/answer/9724?hl=tr
Sitenizin AdSense'ye uygun olup olmadığını şurayı okuyarak anlayabilirsiniz: https://support.google.com/adsense/answer/7299563

Yukarıda verdiğim yazıları okuduktan sonra yazının devamını okumaya devam etmenizi öneririm.

Sık Karşılaşılan Reddedilme Sebepleri

- Sitenize URL adresinde www olmadan ulaşılabilmesi gerekiyor. 
- Program politikalarında yer alıyor ama yine de sık karşılaşılıyor. Kopya içerik. Program politikaları gereği sitenizin özgün olması gerekmekte. Özgün ne demek diye sorarsanız: Özgün, kopya olmayan - eşsiz vs. anlamlarına gelir. Yani yazı sizin tarafınızdan yazılmalı. Başka sitelerden kopyalayıp sitenize yapıştırmanız reddedilmenize neden olacaktır.
- Siteniz kullanıcı dostu olmalı. Düzen içinde olmalı. Kullanıcılar sitede rahatça dolaşabilmeli.
- Domainiz yaşının en az 2 ayını doldurmuş olmalı. site.blogspot.com gibi uzantılar için ise bu durum 6 aydır.
- Sitenizde 404 sayfasına yönlendiren linkler varsa sorun yaşayabilirsiniz.
- İndexlenmiş içeriklerinizin URL yapısını değiştirirseniz (örneğin Google sitenizdeki o yazıyı example.com/icerik1.html olarak indexlemişse siz o yazının linkini example.com/icerik2.html yaparsanız veya sondaki .html kaldırırsanız) Google indexdeki o içerik sitenizdeki 404 sayfasına yönlendirilir. Bu da reddedilmenize sebep olabilir. SEO olarak da eksi etkisi görülür.
- Sitenizde AdSense harici reklam şirketlerinin reklamlarını yayınlayabilirsiniz. Fakat onlar da sitenizin içeriği olarak kabul edilir. O reklamlardan biri AdSense Politikalarına ihlal ederse siteniz reddedilir. Önerimiz en azından AdSense'ye başvurmadan önce diğer reklam şirketlerinin kodlarını sitenizden çıkartmanızdır. Başvurunuza cevap geldikten sonra tekrar eklersiniz.
- Siteniz mobil uyumlu olması. Eğer değilse reddedilmenize sebep olabilir. SEO'nuza da olumsuz katkı sağlar. Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını Google Search Console'un Mobil Uyumluluk Testi aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Mobil uyumluluk testine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
- Siteniz güncel olmalı. Belirli aralıklarla sitenize içerik eklemelisiniz. AdSense sitelerden sürdürülebilirlik bekler.
- Sitenizde Telif Hakkına sahip bir içerik/resim vs. eklememelisiniz.
- Yapım aşamasında, hazırlık aşamasında, yakında gibi sayfalar sitenizde olmamalı. 
- Yönlendirme yaptığınız siteler dahil, politikalara uygun olmalı. Zira siz kullanıcıyı yönlendirmiş oluyorsunuz.
- Siteniz kodları ile programlanmış, belli bir zaman içinde sayfanız/sayfalarınız kendini yenilemiyor olmalı.
- Sitenizde içerikten fazla görsel varsa reddedilmenize sebebiyet verebilir.
- Reklam kodunu düzgün yerleştirmiş olmalısınız. Reklam kodu üzerindeki yayıncı numarası size ait olmalı.
- Sitenizin Organik Search adlı trafik kaynağı diğer trafik kaynaklarına nazaran daha iyi olmalı. (Google analytics - Edinme - Tüm trafik - kaynak aracı sekmesinde Google / Organic ilk sırada olmalıdır.)
- Sitenizde Gizlilik Politikası, Çerez Politikası, gerekiyorsa Kullanım Koşulları, Hakkımda sayfası, İletişim sayfası bulunması gerekiyor. İletişim sayfasına form dışında kullanıcıların sizinle iletişim geçebileceği başka seçenekler örneğin e-posta adresi, telefon numarası, adres vb. eklemenizi öneririm.

Google Bot (Adsense tarayıcısı) sitenizi belirli belirsiz zamanlarda ziyaret eder ve sürekli raporlar. Olumsuz gördüğü konuları düzeltmeniz için size zaman tanır. Bu süreç bazen bir hafta ile sonuçlanırken, bazen de bir veya bir buçuk ayı bulduğu olmaktadır. Bir buçuk ay sonuna kadar, olumlu yada olumsuz herhangi bir geri dönüş almaz iseniz AdSense Yardım Topluluğunda yeni konu açarak AdSense Ürün Uzmanlarından yardım alabilirsiniz.

Daha Fazla Sorunuz Var Mı?

AdSense Yardım Topluluğunda Ürün Uzmanlarından daha fazla yardım alabilirsiniz. AdSense Yardım Topluluğuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

0 Yorumlar