Ders 1: Siteyi Google AdSense'e Hazırlama

AdSense ile Para Kazanma Ders 1: Siteyi AdSense'e Hazırlama

Blog'da yeni bir seriye başlıyorum. Bu seriyi AdSense ile Para Kazanmak isteyenler yeni yayıncılar ve yayıncı adayları için hazırlamış olsam da aktif olarak AdSense üzerinden para kazanan yayıncılar için de yararlı bilgi içeriyor.

İlk başta yani AdSense'e kaydolmadan önce sitemizi AdSense'e hazırlamamız gerekir. İşin en zor kısmı aslında budur. Siteyi AdSense politikalarına uygun hale getirmek çok fazla zamanınızı alabileceği gibi çok kısa da sürebilir. Bu süre de sitenize bağlıdır.

Kabaca yazıda işleyeceğim konulara değinmek istiyorum. Bu konular Google'da index, organik search trafik kaynağının önemi, Google News kaydı, Google yayıncı politikaları, AdSense politikaları ve uygunluk koşullarıdır. Yazının devamında sitenizi hazırlamış, içerikler girmiş, aktif trafiğiniz varmış şeklinde devam edeceğim.

Google'da Index, Organik Search ve Google News

Başlıkta yazan üç şey de birbirine bağlı aslında. Google'da indexiniz olması organik search trafik kaynağından trafik elde etmenizi sağlar; Google News'de hızlı index almanızı sağlar. Bunlarla AdSense ne alaka diyebilirsiniz. Bilmeniz gereken AdSense için organik search trafik kaynağının önemidir. Organik Search trafik kaynağınızı çok az olması AdSense için onay alamamanıza, alsanız bile ilerleyen zamanlar reklam sunumun sınırlandırmasına sebebiyet verme ihtimali mevcut. Organik search trafik kaynağınızın durumunu Google Analytics üzerinden takip edebilirsiniz. Sitenizi daha Analytics'e eklemediyseniz ve nasıl ekleyeceğinizi bilmiyorsanız bu yazı size yardımcı olacaktır. Eğer siteniz Analytics'e daha önceden eklemişseniz sol menüde Edinme'ye tıklayın. Açılan kısımda Genel Bakış'a tıklayın. Sitenize gelen trafik kaynaklarını artık buradan görebilirsiniz.

Google indexleri sitenize organik search kaynağından trafik getirir. Sitenizi Google Search Console'a ekleyip Site Haritlar kısmında site haritanızı gönderdikten sonra Google botları sitenizi düzenli olarak tarayacak ve yeni yazılarınızı keşfedecek. Sonrasında uygun bir zamanda sayfayı tarayacak. Eğer uygunsa Google dizinine eklenecek; uygun değilse eklenmeyecek. Sitenizin indexlerini Google'da arama çubuğunda site:<domaininiz> yazıp aratarak indexlenen sayfalarınızı görebilirsiniz. Örneğin site:example.com

Google News tüm haber içerikli, yararlı bilgi veren sitelerin kaydolabileceği bir sitedir. Google News'e kayıtlı sitelerin içerikleri keşfedildikten sonra çok hızlı bir şekilde taranır ve uygunsa Google dizinine eklenir. Tabii ki Google News'e tüm siteler kaydolamaz. Sitenizin News politikalarına uygun olması gerekir. Eğer uygun olduğunu düşünüyorsanız şu yazıda yer alan adımlarla kuruluşu (yani siteyi) News'e kaydedin. Böylece ilk adımı tamamlarsınız. İkinci adım olarak da Yayınızı oluşturma. Bu konuda şu yazı okuyabilirsiniz. Fakat yayın oluşturma konusunda yardım merkezi yazısının yeterli olduğunu pek düşünmüyorum. Onun için bu kısımda bir sorununuz olursa yorumlar kısmına yazın. Elimden geldiğince yardımcı olacağım. Yayın oluşturma konusunda bu yazı da size yardımcı olabilir. Yayınızı oluşturup gönderdikten sonra ortalama 1-3 hafta sürecek inceme süreci olacak. Ardından olumlu veya olumsuz haber alacasınız. Başvurunuzun sonucunu Publisher Center'dan düzenli olarak takip etmenizi öneririm. Sistem mail gönderilmiyor bu konuda.

Google Yayıncı Politikası, AdSense Politikası ve Uygunluk Koşulları

Öncelikle bu politikaların linklerini sizinle paylaşayım:
Program politikaları zamanla değişebileceği için Program politikalarına dikkat etmenizi kesinlikle öneririm. Google AdSense Yardım Merkezi'nde bulunan bu yazıda Program politika değişikliği günlüğünü görebilirsiniz.

Sitenizi yeni açmışsanız AdSense'den onay olma şansınız düşüktür. Bu yüzden aldığınız domain internette en az 1 ay aktif olsun. Yani en az 1 ay boyunca yayın yapsın. Bu süre boyunca site ile ilgili her şey oturacaktır. Sitenizde kesinlikle kopya içerik olmasın. Kopya içerik olan site direkt reddedilir. Ayrıca siteniz mobil uyumlu ve güncel olmalıdır. Güncellikten kastım düzenli olarak özgün içerik girişi yapılması. Hız testinde de hızının düşük olmaması sizin için bir artı olabilir. Sitenizde Gizlilik Politikası, Çerez Politikası, Hakkımda sayfası, İletişim sayfası,  gerekiyorsa Kullanım Koşulları sayfasının bulunması da önemlidir. Sitenizin ve kullandığınız temanın / şablonun kullanıcı dostu olması da önemlidir. Telif hakkı olan içerik / resimleri de paylaşmayınız. Ayrıca blogda yer alan Sitem AdSense için Hazır Mı? yazısını okumanızı öneririm. Yine blogda yer alan Başvurum Neden Reddedildi? yazısını okuyup orada yazılan hatalara düşmemenizi öneririm.

Yorum ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

0 Yorumlar